D-l Goe


D-l Goe



Schita este o specie a genului epic in proza de dimensiuni reduse cu o actiune simpla in care se prezinta un moment semnificativ din viata unuia sau a mai multor personaje.
I.L. Caragiale este considerat inteemetorul schitei romanesti.
Schita ,,D-l Goe” inclusa in volumul ,,Momente si Schite”, satirizeaza moravurile vieti de familie, permanentul contrast dintre aparenta si esenta.
Tema schitei este educatia gresit primita de catre un copil din partea familiei. Titlul reprezinta numele personajului principal. Cele doua substantive din titlu sugereaza contrastul. Este o asociere interesanta intre apelativul ,,domnul” tanar bine educat si ,,Goe” un copil lenes, obraznic, lipsit de educatie, inversindu-se astfel cele doua tipuri umane:al adultului si al copilului.
Autorul plaseaza prevenitor puncre de suspensie pentru a atrage atentia asupra comportamentului personajului, invitandu-ne tot odata lameditatie asupra aspectului prezentat.
Fiind o opera epica autorul isi exprima in mod direct gandurile ideile cu ajutorul personajelor si al actiuni existand intamplari plasate in spatiu st timp, opera avand alte trei elemente:actiune personaje si narator.
Actiunea este simpla lineara intamplarile desfasurandu-se intr-o anumita ordine, pe un singur plan, urmarindu-se un singur evesiment din viata personajelor si anume calatoria de 10 mai cutrenul impreuna cu familia.
Un alt element caracteristic schitei ca opera epica sunt persunajele ele sunt in numar redus sin u se schimba intr-un timp atat de scurt.
Acestea sunt personaje statice, personajul principal este Goe un copil rasfatar obrasnic lipsit de inteligenta.
Intrurnind trasaturile copiilor gresit educati, acesta este un personaj tipic. Caracterizarea se realizeaza prin mijloace specifice genului epic.
Direct naratorul ii realizeazaun portret fizic, sumar schitat care se refera la vestimentatie . Goe poarta un frumos costum de marinar, palarie de paie cu inscriptia ,, Le Formidable “si sub pamblica biletul de calatorie . Tot direct e caracterizat de insotitoarele sale care il privesc sub admiratie ,,Elucru mate cat e de destept”! zice mam-mare.
Portretul moral se desprinde dealungul schitei prin misloace indirecte. Tonul imperative nerabdator sunt rezultate ale rasfatului.Vorbeste urat si arogant. Aceeasi lipsa de respect de buna crestere manifestasi fata de straini.Scriitorul ironizeaza si atitudinea celor trei doamne, care ii fac educatie lui Goe : Sunt tolerante, ii permit si ii iarta orice. Elementul care da substanta acestei schite este comical. Este prezent comical de situatie care consta in situatiile in care sunt puse personajele, comical de intentie ce are in vedere atitudinea autorului fata de personajele pe care le ironizeaza, comical de caracter, comical de limbaj care face dovada inculturii personajelor. Sursa umorului o cunstituie contrastul dintre apartenta si esenta.
Naratiunea se imbina cu, dialogul si pe alaturi cu descrierea. Dialogul are o mare furta de sugestie , dinamizand si punand in evidenta autenticitatea situatiilor . Intamplarile se succed intr-un ridm rapid. Prin toate acestea opera ,,D-l Goe”, arte toate notele definitorii unei schite.