Asia - continentul civilizatiilor
I. Prezentare generala
Asia este primul continent ca intindere a lumii. Deasemenea, are sic ea mai mate inaltime medie a lumii (inafara de Antarctida care este incadrat in grupa continentelor nelocuite) de 960 m. Asia este formata din 47 state. Cele mai importante dintre le sunt: China, Japonia, India, Arabia Saudita (cu cele mai mari zacaminte de petrol din lume-in Pen. Arabia), Iran, Irak, Fillipine (care in arhipelagul Fillipine are o densitate foarte mare de locuitori), etc. (Rusia este tratata la Europa si de aceea nu am inclus-o).
II. Relieful
Relieful din Asia este, dupa cum se poate sustrage si din inaltimea medie a continentului, foarte inalt. In centrul Asiei sunt lanturi muntoase foarte inalte, din care amintim m-ti Himalaya, m-ti Karakorum si m-ti Caucaz in vestul extreme al Asiei (in Turcia).
Alaturi de lanturile muntoase extrem de inalte, aici se afla sic el mai inalt podis al lumii (pod Tibet-peste 5000m) alaturi de pod Pamir si pod. Gobi. In m-ti Himalaya se afla unele dintre cele mai inalte varfuri ale lumii (vf. Everest sau Chomolungma cum este denumit de bastinasi-cel mai inalt vf de pe lume si vf K2-8610m).
Ca alte recorduri ale reliefului din Asia sunt: cea mai mate peninsula din lume (pen. Arabia), cel mai mate arhipelag al lumii (arh. Indonezian) si, mai sus mentionat, inaltimea medie cea mai mare (960 m).
III. Clima
Datorita pozitiei sale in emisfera N-E si intinderii sale foarte mari, Asia sintetizeaza toate zonele de clima ale globului. Clima este in proportie de 30% semi-arida sau arida. Astfel, in N Asiei, adica in Rusia se gaseste o clima polara si subpolara, in centru se gaseste o clima semi-desertica si desertica, in m-ti se gaseste o clima etajata, in pen. India si in pen. Mallaca se gaseste o clima tropicala, in arh. Indonezian se gaseste o clima ecuatoriala, in E se gaseste o clima temperat-umeda si continental-rece iar in pen. Arabia se gaseste o clima desertica.
IV. Harta politica
Asia are in componenta 47 state.
Clasificare:
1) dupa marimea demografica: India, China, Indonezia, Fillipine, Japonia, etc.
2) dupa dezvoltarea economica: Japonia, Singapore, Indonezia, Taiwan, Coreea de S, etc.
3) dupa marime: China, Rusia, India, Arabia Saudita, etc.
4) dupa resursele naturale: Arabia Saudita (petrol), Indonezia (cauciuc natural), Rusia (gaze naturale), China (carbuni), etc.
5) state liliput (mini-state): Brunei, Singapote, Kuweit, Qatar, etc.
V. Orase
Cele mai mari orase sunt: Istanbul, Bagdad, Teheran, Ar Ryadh, Karaki, Madras, Delhi, Mombay (Bombay), Calcutta, Tokio, Beijing, Taipei, Mannila, Singapore, Jakarta, Seul, Shangai, Honk Kong, etc.
VI. Istoria continentului
In Asia s-au dezvoltat unele dintre cele mai mari civilizatii de pe glob.
Chinezii au fost mari inventatori ai epocii premoderne (au descoperit praful de pusca, busola, hartia) si deasemenea tot aceasta civilizatie mongoloida stralucita a construit si singurul obiect artificial, facut de om ce se poate vedea din spatial cosmic: Marele Zid Chinezesc. Acesta are o arhitectura impresionanta, avand peste 5000 km lungime.
Persanii au fost o mare civilizatie razboinica, ce erau pe teritoriul actualului Irak, unde inca se mai gasesc vestigii antice si cetati antice (Ur, Uruk, Babylon, Persepolis, Susa, Ninive, Assur si deasemenea Ierichon in Israel.
VII. Turismul
Fiind un continent al civilizatiilor stravechi, deasemenea turismul este si el ridicat pentru majoritatea continentului. Cetatile mai sus mentionate se bucura de un turism variat. Ca locuri de pelerinaj religios, Ierusalim reprezinta locul de pelerinaj pentru crestini iar Mecca pentru islamici.
Relieful fiind foarte inalt, deasemenea si muntii constituie un obiectiv turistic demn de luat in seama. S-au initiat sute de expeditii pe cei mai inalti munti in incercarea acelor oameni curajosi de a invinge natura.
Deasemenea, emigrantii migreaza in tarile dezvoltate economic in care pot gasi un trai decent.
In concluzie, Asia este un continent cel putin spus interesant ce este demn de importanta cu care este tratata.
Asia
Etichete: Asia, geografie, portofoliu, proiect, referat
sâmbătă, 6 februarie 2010