Caius Iulius Caesar
1. Tinereţea
Născut în Roma, pe 12 sau 13 iulie anul 100 î.e.n, Caesar aparţinea vestitului clan Iulian.Unchiul lui prin căsătorie era Caius Marius, care a fost ales de şapte ori consul.În anul 86 î.e.n când Marius a murit, Caesar a fost numit preot, iar în anul 84 î.e.n s-a căsătorit cu Cornelia, fiica Cinnei, asociata lui Marius.În 82 î.e.n, duşmanul lui Marius, Lucius Cornelius Sulla, a devenit dictator.Acesta I-a ordonat lui Caesar să divorţeze de Cornelia, dar el a refuzat şi a părăsit Roma.S-a întors în 78 î.e.n, când avea 22 de ani, şi neputând să obţină o slujbă, a plecat la Rhodos, unde a studiat oratorie.S-a întors în Roma în 73 î.e.n ca un bun orator şi a aflat că în urmă cu un an a fost admis în pontificat, un important colegiu al preoţilor.
2. Triumviratul
În anul 70 î.e.n, Pompei şi Crassus, doi dintre oamenii de vază ai Roma, au fost aleşi consuli, cel dintâi fiind ajutat de Caesar. Acesta a fost desemnat în anul 69 î.e.n quaestor, iar în 65 î.e.n edil, fiind popular prin răspânditele jocuri ale gladiatorilor.După ce a fost guvernator al Spaniei timp de un an, Caesar s-a întors la Roma, şi-a unit forţele cu Pompei şi Crassus şi au format Primul Triumvirat. Pentru a menţine legăturile realizate, Caesar a dat de nevastă lui Pompei pe fiica lui, Iulia.În anul 58 î.e.n Caesar a fost ales guvernator al Galiei Romane.
3. Războiul Galic şi jocurile de putere
În timp ce Galia Celtică de nord era încă independentă, un trib aliat al Romei pe nume Aedul, a cerut ajutor lui Caesar împotriva populaţiei galice, Helvetii.Caesar a intrat în Galia Celtică cu şase legiuni, I-a învins pe Helviti şi I-a forţat să se întorcă pe teritoriul lor.Apoi a zdrobit armatele germanice conduse de Ariovistus.În anul 57 î.e.n, după înfrângerea Nervi-lor, Roma controla tot nordul Galiei.
În tot acest timp la Roma, oamenii lui Caesar încercau să preia puterea politică.Acest lucru a fost oprit la timp printr-o întâlnire a Triumviratului, unde s-a stabilit ca Caesar să continue să fie guvernator în Galia încă cinci ani, în timp ce Pompei şi Crassus să rămână consuli până în 55 î.e.n.Apoi Caesar a invadat Britania şi a înăbuşit o ultimă revoltă în Galia condusă deVercingetorix.Crassus doritor de glorie militară, a plecat în Siria.A provocat un război cu Imperiul Parţilor şi a fost învins şi omorât la Carrhae în 53 î.e.n.
Această întâmplare a făcut ca relaţiile dintre Caesar şi Pompei să ia sfârşit prin despărţirea familiilor şi moartea Iuliei în 54 î.e.n.
4. Războiul civil
După moartea lui Crassus, Pompei a devenit singurul consul şi a vrut să-l îndepărteze pe Caesar.Acesta nu a vrut să renunţe la armata lui şi în 49 î.e.n a trecut Rubicon-ul, un râu ce despărţea Italia de provincia lui, iar în trei luni a cucerit Italia.Apoi a cucerit Spania şi Massalia(Marseille).În 49 î.e.n a devenit dictator al Romei şi tot atunci l-a învins pe Pompei în Grecia, acesta fugind în Egipt unde a fost asasinat.
5. Caesar dictator şi reformator
Caesar a devenit dictator pe viaţă chiar dacă constituţia Republicană spunea că această funcţie poate fi deţinută doar şase luni.Mai mult, Caesar a fost numit consul în 45 î.e.n pe o perioadă de zece ani. A obţinut onoruri pentru a-şi creşte prestigiul: a purtat roba, coroana, şi sceptrul, luându-şi titlul de imperator.Mai departe a fost mentorul religiei în stat, iar deasupra tuturor era comandantul întregii armate.
Ca reformator a eliminat sistemul corupt de taxe din provincie, a sponsorizat veteranii şi a extins cetăţenia romană.A reconstituit tribunalele şi a mărit numărul senatorilor.Reforma calendarului a dat Romei sensul raţional al timpului.Caesar a fost şi un scriitor talentat, cu un stil simplu şi clar.Cartea cu care s-a remarcat a fost “De Bello Galico” în care descria Galia şi campaniile militare în Galia.Războiul civil este descris în cartea“De bello civili”.
Un grup de senatori s-au speriat de puterea pe care Caesar a dobândit-o şi nedorind ca acesta să obţină titlul de rex(rege), au pus la cale un complot.Aşadar pe 15 martie anul 44 î.e.n, când Caesar a intrat în Clădirea senatului, acel grup l-a omorât şi astfel s-a sfârşit unul dintre marii cuceritori ai Antichităţii, care a intrat în istorie sub numele de Caesar.În testamentul lui scria ca strănepotul lui, Octavianus, să fie urmaşul său.Dorinţa lui Cezar s-a împlinit, şi Octavianus a devenit împărat sub numele de Augustus.
Caius Iulius Caesar
Etichete: Caius Iulius Caesar, istorie, portofoliu, proiect
vineri, 15 ianuarie 2010