Popa Tanda
Parintele Trandafir a ajuns preot in Butucani de unde pentru ca a intrat in conflict cu satenii, a fost transferat in Saraceni, un sat cu oameni saraci, fara garduri la case, fara acoperisuri si fara multe altele necesare oricarei case. Orice preot venea in Saraceni nu statea mai mult de 3 zile datorita saraciei de acolo. Parintele Trandafir a intzeles ca daca oamenilor din sat le merge bine atunci si lui ii va merge bine. In prima duminica a tzinut o predica la biserica, unde s-au adunat multzi oameni pentru a vedea noul preot si de aceea l-au ascultat cu foarte multa atentzie. Parintele Trandafir a vrut sa mai tzina predeici si in alte Duminici dar pe masura ce treceau duminicile se imputzina numarul oamenilor care veneau in biserica. Vazand ca nu mai are credinciosi , se hotari sa mearga la ei. Toata ziua se tzinea dupa oameni si cum ii prindea incepea sa le dea sfaturi. Dupa un an, vazand popa ca oamenii nu erau ascultate sfaturile lui, a inceput sa-i batjocoreasca. Satenii incepusera sa se fereasca de parinte si i-au pus numele de POPA TANDA, incepand sa se batjocoreasca si intre ei. Aceasta metoda nu a dat rezultate, astfel incat parintele a inceput sa-i blesteme pe sateni, dar acestia ii raspundeau in egala masura.
Parintele Trandafir avea 4 copii si nu mai suporta sa vada acoperisul rupt al casei sale asa ca disperat , a cerut ajutor lui Dumnezeu in biserica pe care o slujea.
Neconvenindu-i casa in care locuia, preotul se muta intr-o casa parasita de langa biserica. Acolo angaja un om care ii repara acoperisul si ii puse gard la curte. Dupa aceasta isi puse plante in gradina si icoane in casa pentru a face pe placul preotesei. Satenii vazand ca parintele a reusit sa faca pamantul din Saraceni sa rodeasca i-au pus numele de omul dracului. Pentru a da un exemplu celorlaltzi isi cumpara trasura si cai si se apuca de facut lese, aratandu-le satenilor ce se poate obtine prin munca. Exemplul parintelui Trandafir a fost urmat de enoriasii sai, satul Saraceni devenind un sat bogat. Batranetzea preotului a fost una fericita in familia sa si alaturi de satul care l-a venerat in cele din urma.
Popa Tanda
Etichete: Ioan Slavici, Popa Tanda, rezumat
miercuri, 20 ianuarie 2010