Fişă de lectură - Fetita cu chibriturile


Fişă de lectură

Titlul: “Cenusareasa”
Volumul: “Tezaurul cu povesti”
Autorul: “Hans Christian Andersen
Personaje: fetita cu chibrituri,
Locul intamplarii:


Fetita cu chibriturile


Basme universale

Era frig cumplit; ningea si se facea noapte. Era cea din urma noapte a anului, noaptea de Anul Nou! Pe frigul si pe intunericul acesta, mergea pe strada o fetita saraca, desculta si cu capul gol. Avusese ea pantofi cand plecase de acasa, dar ce folos! Erau prea mari pentru dansa; ii purtase mai intai mama-sa si fiindca erau asa de mari, fetita i-a pierdut cand s-a grabit sa treaca strada, din pricina ca tocmai veneau in goana doua trasuri. Un pantof nu-l mai gasise, iar pe celalalt l-a sterpelit un baietas; zicea ca are sa-l faca leagan cand are sa aiba si el copii.
Si acuma, saraca fetita mergea desculta si piciorusele ei erau vinete de frig. Ducea intr-un sort vechi o multime de cutii de chibrituri si o cutie o tinea in mana. Toata ziua umblase asa si nu-i daduse nimeni nici macar un banut. Si acuma era ostenita, flamanda si pe jumatate inghetata de frig. Fulgii cadeau si se prindeau pe parul ei lung si balai care-i atarna frumos in carlionti pe umeri - dar ea numai la frumusete nu se gandea! Nu mai putea de oboseala si s-a asezat intr-un ungher intre doua case; una era mai iesita in afara, asa ca intre amandoua era un cotlon. Fetita s-a ghemuit strangandu-si picioarele sub dansa, dar tot ii era frig. Acasa nu indraznea sa se duca, fiindca nu vanduse nici o cutie de chibrituri sin u capatase nici un banut macar. Tata –sau avea s-o bata; de altfel si acasa era frig, peretii erau sparti si, cu toate ca astupasera crapaturile cu paie si zdrente, vantul tot mai razbatea inauntru.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
A doua zi dimineata, in ungherul dintre cele doua case, fetita cu obrajii rosii si zambet pe buze zacea moarta, degerata de frig, in cea din urma noapte a anului. Zorii Anului Nou s-au ridicat deasupra trpsorului mort, langa care erau imprastiate o multime de chibrituri arse. A vrut sa se incalzeasca – ziceau oamenii. Dar nimeni nu stia ce frumuseti vazuse ea si in ce stralucire intrase si ce bucurie mare ii adusese Anul Nou!